Otok Katina i Kornati

Katina je otok koji spaja, kako mu i latinsko ime ( catena ) kaže, Dugi otok i Kornat. Na SI dijelu otoka Katine, na razini mora, nalazi se zanimljiv speleološki objekt dug 20 m, a kojeg lokalno stanovništvo naziva Rupa. Otok Katinu, uz prolaze Malu i Veliku Proversu, okružuje i nekoliko podmorskih p...

Saznaj više →

Katina je otok koji spaja, kako mu i latinsko ime ( catena ) kaže, Dugi otok i Kornat. Na SI dijelu otoka Katine, na razini mora, nalazi se zanimljiv speleološki objekt dug 20 m, a kojeg lokalno stanovništvo naziva Rupa.

Otok Katinu, uz prolaze Malu i Veliku Proversu, okružuje i nekoliko podmorskih pličina i hridi što plovidbu oko otoka čini interesantnom ali i opasnom. Luka Proversa s obje strane Katine bila je ondašnjim pomorcima poznata kao najsigurnija. Sidrište je na starim pomorskim kartama od 1320. godine pa nadalje označavano imenom Proversa. Na tom velikom i sigurnom sidrištu oko Katine, i u cijeloj Telašćici, katkad se znalo skloniti i do 90 jedrenjaka.

Na morskom dnu u uvali nalaze se livade morskih cvjetnica koje karakterizira veliko biološka raznolikost, a također imaju jako važnu ulogu u očuvanju morskog ekosustava.

U početku je Katina bila pod vlasti vlastelina iz Zadra, a naši preci su radili kao pastiri čuvali ovce. Krajem 19.st su polako počeli otkupljivati zemlju, a s njima i naši pradjedovi. 1886. su kupili Katinu. Ispočetka su živjeli u malom polju na sredini otoka te su uz stočarstvo polako počeli saditi masline i vinovu lozu što im prije nije bilo dopušteno. 1924.god su se preselili u uvalu Vela Proversa gdje su napravili malu kućicu s maslinikom.

Na tom mjestu je danas naš restoran. Tako danas u našem posjedu imamo oko 120 maslina koje obrađujemo i danas, a neke su starije i od 130 godina. Tako godišnje uberemo 3 do 4 tone maslina i dobijemo oko 500 kilograma visoko ekstra djevičanskog maslinovog ulja kojeg poslužujemo u našem restoranu.