Povijest restorana

Mare je danas jedan od najstarijih restorana na jadranskom otočju, a priča o Mari je priča o Telašćici i Kornatima. Mare je u pravom smislu riječi kultno kornatsko mjesto. Mare je bila Mare Šešelja rođena Matulić, u Proversu se udala 1914. godine za Antu Šešelja. Kad je morem vladala nevera, ribari s...

Saznaj više →

Mare je danas jedan od najstarijih restorana na jadranskom otočju, a priča o Mari je priča o Telašćici i Kornatima. Mare je u pravom smislu riječi kultno kornatsko mjesto.

Mare je bila Mare Šešelja rođena Matulić, u Proversu se udala 1914. godine za Antu Šešelja. Kad je morem vladala nevera, ribari su uvijek dolazili kod Mare, jer su znali da ih tamo čeka siguran vez, ognjište i prenoćište.

Kad su morem počeli ploviti i nautičari 1962. godine poziciju kod Mare prepoznala je i poljoprivredna Zadruga Sali, gdje je otvorila svoj dućan. U dućanu je počela raditi Tonina Marina nevjesta sa svojim suprugom Ivom. I Toninu danas zovu Mare.

70-ih godina Tonina i njen suprug sa sinovima Vjekoslavom i Vladom krenuli su korak dalje i počeli su spremati ribe što bi im ribari prodali. Nisu to bile ribe prve klase, bile su to uglavnom skuše i srdele, pilo se domaće vino.

Danas su u proversi domaćini Marin unuk Vjekoslav i njegova supruga Nela. I Nelu danas zovu Mare, a skuše i srdele zamijenili su kovači i škarpine, a domaće vino vrhunska hrvatska vina.

Kako su i male brodove zamijenile velike jedrilice i jahte tako se ispred restorana sagradila mala lučica sa više od 20 vezova sa strujom i vodom. Gotovo da i nema nautičara koji ovdje nije navratio, blagovao i vezao brod uz njihovu rivu.

Ali mnogi je otišao, a da nije saznao priču o Mari